Pamukkale Belediyesi'nden İş Sağlıgı Ve Güvenliği Eğitimi

image

22-05-2015

Pamukkale Belediyesi'nden İş Sağlıgı Ve Güvenliği Eğitimi

   Dedeman Otel’deki seminere, Pamukkale Belediye Baskani Hüseyin Gürlesin, Baskan Yardimcilari Veli Demir, Abdullah Sevinçli ile daire müdürleri ile çok sayida personel katildi. Is Sagligi Uzmani Egiticisi ve A Sinifi Is Güvenligi Uzmani Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Simsek, kanunu ve çalisan ile isyerinin yasal zorunluluklarini personele aktardi.
Baskan Gürlesin, egitim öncesi yaptigi konusmada Pamukkale Belediyesi’nin hizmet içi egitim seminerine önem verdigini kaydetti.
   -ÇALISANIN SAGLIGI VE GÜVENLIGI HERSEYIN ÜZERINDE-
   Egitimin 2 grup halinde verilecegini ve tüm personeli kapsadigini ifade eden Baskan Gürlesin, sözlerini söyle sürdürdü:
   ‘Pamukkale Belediyesi’nin yine farkindaligini ortaya koymak ve egitimi önemsemek anlaminda birlikteyiz. Belediyemizde çalisan tüm isçi ve memurlara 2 grup olarak egitim verilecek. Bizim bünyemizdeki 276 personel 2 grup halinde bu egitimi alacak. Taseron arkadaslarimiz da gruplarin ardindan bu egitimi alacaklar. Benim vurgu yapmak istedigim çalisan personelimizi, egitimi önemsedigimizi ve bunun karsiliginda is sagligi ve is güvenligini her seyin üzerinde tuttugumuzu bilmenizi istiyorum. Hükümetimiz, bugüne kadar yapilmayan ve dikkate alinmayan is güvenligi ve sagligin a gerekli önemi verdi. Son dönemde çikarilan kanunlarla gerekli degeri buldu. Belediyemiz en hafif gruba giriyoruz. Kanun geregi 2016’nin Haziran ayinda bu egitimlere baslamamiz gerekiyor. Ama bir kardesimizin bile olsa hem sagligi hem güvenligi için gün kaybetmeyelim istedim. Bu konuya da nasil baktigimizin bir göstergesidir. Genelde son ana kadar beklenir. Biz ise biran önce bu egitimlere basladik. Pamukkale Belediyesi’nin farki da buradadir. Amaç, sizlerin sagligi ve güvenligi ise sözün bittigi yer burasidir. Hemen bir an önce bu egitimlerin verilmesi gerekir dedik ve bu konu da Türkiye’de sayili is güvenligi ve sagligi egitmenimizi sizlerle bulusturduk. Bundan dolayi egitime önemsiyoruz. Egitimimiz simdiden hepimize hayirli olsun.’
  Is Sagligi Uzmani Egiticisi ve A Sinifi Is Güvenligi Uzmani Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Simsek, söz konusu yasayla bir isyerinde 2 kisi çalisiyorsa is sagligi ve güvenligi konusunda egitim almasinin yasal zorunluluk olduguna dikkat çekti.
   Egitimin hem özel sektörü hem de kamu sektörünü ilgilendirdigini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Simsek, sözlerini söyle sürdürdü:
   ‘6331 Sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu, öncelikli olarak çalisanlari korumak adina çikartilmistir. Proaktif çözüm içeren yasa kaza olmadan önlemeye yönelik tedbirleri içermektedir. Ayrica isverenlere de bir bakima genis yetkiler vermis ve sorumluluk yüklemistir. Kanun, hem çalisanin hem de isverenin yapmasi gerekenleri açiklikla belirtmistir. Kanun, isyerlerinde islerin yürütülmesinden kaynaklanan sagliga zararli durumlardan korunmak amaciyla yapilan sistemli ve bilimsel çalismalardir. Kanunla isyerinin tehlike sinifina göre 1 yilda, 2 yilda ve 3 yilda 1 personel egitim almak zorundadir. Eskiden idareciler gönlü olacak da isine gelecek de egitim verecek de, ayni zamanda is yerinde kontrollerini yapacak. Eskiden maalesef böyleydi. Ama simdi yapilmasi bir yasal zorunluluk haline getirildi. Kullandigimiz insan ve yük tasiyan asansörleri düsünün kontrolleri bazen yapilir bazen de yapilmaz güven vermezdi. Ama simdi bakimlari periyodik yilda bir zorunlu hale geldi ve yaptirmayanlar hakkinda yasal islem uygulanir oldu. Bunlarin hepsi is sagligi ve güvenligi içindir. Is yerinde isveren çalisanina saglikli ve güvenli bir çalisma ortami olusturmakla ve her türlü tedbiri almak konusunda yasal olarak sorumludur. Çalisan da, hem kedisinin, hem isyerinin hem de diger çalisanlari riske atmadan görevini belirtilen esaslara göre yapmakla sorumludur. Bu konularda kesinlikle taviz yoktur yasa açiktir.’
Bu arada Yrd. Doç. Dr. Simsek, sadece insanlarin degil dogada yasayan bazi canlilarin da egitime ve güvenlige önem verdigine deginerek gölet içinde yavrularini sirtinda tasiyan ve yüzme egitimi veren bir ördegi personele sundu. Ayrica Yrd. Doç. Dr. Simsek’in, bir isyerinde çalisan babasina oglu Mehmet’in yazdigi mektuba yer verdi.
  Mektup ise tüm çalisanlarin neden saglikli ve güvenli sekilde çalismalari gerektigini özetler nitelikteydi. Iste ogul Mehmet’in çalisan babasina yazdigi mektup söyle: ‘Sevgili babacigim. Çalisirken bizleri unutma. Kendini is kazalarindan ve meslek hastaliklarindan koru. Annem ve ben senin isten dönüsünü hasretle bekliyoruz.’
  Baskan Yardimcisi Veli Demir de, egitimin yasal bir zorunluluk olduguna dikkat çekerek ‘Herkesin bu egitimi almalidir. Aldiktan sonra da gerek is yerinde ve gerekse is disinda bunlari uygulamakla yükümlüdür’ dedi.
  Pamukkale Belediyesi, söz konusu yasa kapsaminda çalisan isçi ve personeli ‘sagligin bedeli olmaz’ düsüncesinden hareketle hem egitim hem de periyodik saglik kontrolünü baslatmistir. 

Haber Görselleri