6.1 MİLYAR LİTRE SU KİRLENMEKTEN KURTARILDI

25-11-2016

6.1 MİLYAR LİTRE SU KİRLENMEKTEN KURTARILDI

Pamukkale Belediyesi, 1 litresi 1 milyon litre suyu kirleten bitkisel atık yağların toplanması projesine devam ediyor. Atık yağların geri dönüşümün sağlamak amacıyla planlanan proje kapsamında bugüne kadar 6 bin 100 Litre atık yağ toplanırken, 6 milyar 100 milyon litre suyun kirlenmesi engellenmiş oldu. Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, “Belediye olarak çevre konusunda duyarlıyız. Atık yağ toplama kampanyamız sayesinde milyarlarca  litre suyun kirlenmesini önlüyoruz” dedi.

Bir çok konuda farklı projeleri hayata geçiren Pamukkale Belediyesi, çevre konusunda da duyarlılık gösteriyor. 2016 yılı başında çevreye ve su kaynaklarına büyük zarar veren bitkisel atık yağların toplanıp geri dönüşümü için proje hayat geçirilmişti. Projeye göre ilçe sınırları içerisinde yer alan restoranlar, yemek firmaları, oteller ve okullar gibi birçok noktaya 50 litrelik bitkisel atık yağ bidonları yerleştirerek, atık yağlar düzenli olarak toplanmaya başladı. Evlerde ise 5 litre atık yağ toplayan vatandaşların aramaları halinde ekipler yağları teslim alıyor, bunun karşılığında çeşitli hediyeler veriliyor. Bu sayede atık yağların lavabolara dökülerek yer altı su kaynaklarında kirliliğe yol açması önlenirken, doğaya, çevreye, insan sağlığına, şehir kanalizasyon sistemlerine ve en önemlisi su kaynaklarına büyük zararlar verilmesi engelleniyor. Pamukkale Belediyesi’nin Şubat ayından bu yana sürdürdüğü çalışmalar çerçevesinde bugüne kadar 6 bin 100 litre atık yağ toplanırken, bu sayede 6 milyar 100 milyon litre suyun kirlenmesi önlendi. Atık yağlar aynı zamanda lisanslı firma tarafından biodizele dönüştürülerek yakıt olarak kullanılıyor.

“HALKIMIZIN DUYARLI OLMASINI İSTİYORUZ”

Okulları ziyaret ettiğine Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, kampanya dahilinde atık yağ toplayan kişiler hediyeler veriyor. Son olarak bir dizi etkinlik için Vakıfbank İlkokulu ve Pınarkent İlkokulu’na giden Başkan Gürlesin, burada atık yağ toplayan kişilere deterjan hediye etti. 1 litrelik bitkisel atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini hatırlatan Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, “Pamukkale Belediyesi olarak çevreye ve doğaya duyarlıyız. Bu bilinçle çevreyi ve doğayı korumak için bir çok projeye imza atıyoruz.  Atık yağ toplama projesi de bunlardan biri. Bitkisel atık yağların lavaboya dökülmesi sonucu çevre kirleniyor. Lavaboya dökülen yağlar, kanalizasyon sisteminde tıkamalar dahil bir çok konuda ciddi zararlar veriyor. Sadece Şubat ayından bu yana devam eden atık yağ toplama projemiz sayesinde 6 miyar 100 milyon litre suyun kirlenmesini 6 bin 100 litre atık yağ toplayarak sağladık. Daha çok atık yağ toplayarak suların kirlenmesini önlemiş oluruz. Okullarımız başta olmak üzere mahalle muhtarlıklarımız, restoranlar, yemek firmaları ve otellere atık yağ toplama bidonları koyduk. Bu proje sayesinde Pamukkale Belediyesi çevrenin kirlenmesini de önlemiş oluyor. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını rica ediyoruz” dedi. Başkan Gürlesin, öğrencilerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Öğrenciler anne babalarına bu konuyu anlatsınlar. Toplanan atık yağların karşılığında deterjan hediye ediyoruz. Bu küçük gibi görünse de teşvik edici olsun diye yapılan bir uygulama” diye konuştu.