24-06-2014
Dünyanin Kekigini Pamukkale Üretiyor
Pamukkale Belediye Baskani Hüseyin Gürlesin, Denizli Vali Yardimcisi Erol Türkmen, Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Sevgin Kutlu ve beraberindeki protokol üyelerini ile birçok çiftçi, Pamukkale Ilçesi'ne bagli Gözler Mahallesi'ndeki hasat baslangicina katildi.
Baskan Gürlesin ve beraberindekiler, Gözler'de ilk olarak çiftçilerle sohbet etti. Baskan Hüseyin Gürlesin, buradaki köylülerle tek tek tokalasti. Çocuklarin her biriyle ayri ayri ilgilenen Baskan Gürlesin, yaslilarin da elini öpüp hatirlarini sordu. Ardindan dünyanin ihtiyacini karsilayacak kekiginin hasadina baslandi. Baskan Gürlesin ve beraberindekiler ellerine orak alip tarlada kekik hasadi yapti. Ardindan adaçayi ve lavanta bahçeleri gezildi.
-ÇIFTÇIMIZIN YANINDAYIZ-
Pamukkale Belediye Baskani Hüseyin Gürlesin, Pamukkale'ye bagli Gözler'de kekik hasadinin basladigini belirterek, söyle dedi:
?Gözler, dünya kekik üretiminin yüzde 85'inin, Türkiye'nin de kekik üretiminin yüzde 90'nin yapildigi yerdir. Daha önce tütünle ugrasan Gözler bugün kekikte söz sahibidir. Her ortamda yetistirilemiyor. Mehmet Aksoy büyügümüz 20 yil önce kekik üretiminin öncülügünü yapmistir. 2013 yilinda 12183 ton üretim yapilmistir.Bu rakam Türkiye kekik üretiminin yüzde 90'nina tekabül etmektedir. Dünyadaki üretilen kekigin de yüzde 85'i burada yapiliyor. Bu bizim için övünç kaynagidir ve üzerinde durulmasi gerekir. Pamukkale Belediye Baskani olarak kekigin daha farkli sekillerde degerlendirilerek üreticinin gelirinin artirilmasi gerektigini düsünüyoruz. Neler yapilabilecegini, buradaki arkadaslarimiz ve yetkili kisilerle oturup çalisma yapmaliyiz. Bu daha fazla katma deger yaratacaksa biz bunun takipçisi oluruz. Suan kilosu 5-6 lira ediyor. Baharatlik oluyor, suyu çikiyor ve yagi çikiyor.'
-BIRLIKTE KEKIK FESTIVALI YAPALIM-
Baskan Gürlesin, Pamukkale Belediyesi'nin her konuda çiftçilerin yaninda oldugunu belirterek, ?Belediye bizzat isletme içinde olmayacak. Ama yatirimcinin ve üreticinin önünü açmak istiyoruz. Tesisin yenilenmesi noktasinda üzerimize düsen ne varsa yapmak istiyoruz. Gelis sebebimiz de budur. Sehir merkezindeki mahallemiz bizim için ne kadar degerliyse Gözler ve diger mahallelerimiz de bizim için o kadar önemli ve degerlidir. Biz uzaktayiz hizmet gelmez diye düsünmeyin. Biz buralar için elimizden geldigince proje üretecegiz. Kekigimizin de ada çayimizin da lavantamizin da degerini daha fazla yapma imkani varsa bunu teknik çalismasini ortaya koyup degerlendirecegiz. Gözlerli vatandaslarimizin elinden daha fazla tutmak ve sizlerin yüzünü güldürmek istiyoruz. Bu konuda bize düsen ne varsa yapmaya haziriz. Festivaller ürünün tanitimi içindir. Insallah ilerde festivaller de yapilir. Festival denilince farkli noktalara çekiliyor. Biz kekik basta olmak üzere ürünlerimizin festivalde dahil tanitimi için bize düsen ne varsa yapmaya haziriz. Insallah o günü farkli bir hava olarak birlikte yapariz. Hasadimiz hayirli ürünümüz bol olsun' dedi.
Denizli Vali Yardimcisi Erol Türkmen ise çiftçilerin alternatif ürünlere yönelmesinin önemine isaret ederek, ?Tarim teskilatimiz bunun öncülügünü yapiyor. Burada da bunun en güzel örnegini görüyoruz. Kekik, geleneksel ürünlerden çok daha fazlasini kazandiriyor' dedi.
-MADDI AÇIDAN ÜRETICI TATMIN-
Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Sevgin Kutlu da, ?20 yil önce bu topraklarda tütün yetistirilirdi. O dönemlerde tütünden daha fazla gelir elde edilmesi yönünde alternatif ürün arayisi vardi. Bölgede merakli ve yenliklere açik çiftçilerle kekik üretilmeye baslandi. Çiftçi, aromatik tibbi bir bitkidir. Dünyada kekik üretimi 13 bin ton civarindadir. Bunun 12 binden fazlasini biz üretiyoruz. Maddi açidan üreticiyi tatmin ettigi için üretim alani hizla gelismektedir. Organik çesit üretimiyle ilgili çalisma yapiyoruz. Lavanta, adaçayi gibi bitkilerde üretiliyor. Ülkemizde bunun büyük oranda bir açigi vardir. Üretimin artirilmasina gayret ediyoruz' dedi.
-BIR BÖLGENIN KADERINI DEGISTIRDI-
Kekigi ilk kez yetistirerek bölgede öncülük yapan Mehmet Aksoy da, ?1994'de bölgedeki ilk kekik üretimi ben yaptim. Bu memlekette hiç kekik üreten yoktu. Dagdan getirdigim kekigi 1 m2 alanda denedim ve sonraki yillar genis alanlar da yetistirmeye basladim. 20 yilda büyük yol kat ettik. Köylü vatandaslara da önerdim. Onlar da benimsediler. Kekikten, lavantadan ve adaçayindan hepsinden memnunuz. Dolarla satiliyor gelirimiz çok iyidir' dedi.