PAMUKKALE BELEDİYESİNDEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜCADELESİNDE ÖNEMLİ ADIM

24-07-2024

PAMUKKALE BELEDİYESİNDEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜCADELESİNDE ÖNEMLİ ADIM

T.C. Pamukkale Belediyesi, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak için önemli adımlar atıyor. İlçenin karbon ayak izi envanterini çıkarmaya hazırlanan Pamukkale Belediyesi personellerine konuyla ilgili uzmanlar tarafından eğitim veriliyor. Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur, “İklim değişikliğiyle mücadelede ve gelecek nesillere Pamukkale’mizi yaşanabilir bir biçimde bırakabilmek için ilk adımı attık” dedi.

Türkiye’nin göz bebeği olan Pamukkale’yi gelecek nesillere daha yaşanabilir halde bırakmayı amaçlayan Pamukkale Belediyesi, önemli çalışmalara imza atıyor. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin de üyesi olan Pamukkale Belediyesi, ilçenin karbon ayak izi envanterini çıkarma konusunda ilk adımı attı.

“Karbon Ayak İzi Envanteri ve İklim Değişikliği Eylem Planı” (SECAP) adıyla hayata geçecek olan projenin ilk adımında belediye personellerinin konuyla ilgili eğitimi gerçekleşti. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Eskişehir Teknik Üniversitesi Ekoloji Anabilim Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe tarafından verilen eğitime Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur da katıldı. Verilen eğitim çerçevesinde projenin ilk aşamasında, belediyenin kendi faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonları detaylı bir şekilde hesaplanacak. Ardından, kentin genel emisyon profilini oluşturmak için konutlar, işletmeler, sanayi ve ulaşım gibi diğer sektörlerden de veri toplanacak. Toplanan veriler ışığında, iklim değişikliğinin Pamukkale üzerindeki potansiyel etkileri ve Pamukkale’nin iklim değişikliğine olan etkileri değerlendirilecek ve bu etkilere karşı koymak için uygun çözümler üretilecek. Eylem planı, enerji verimliliğini artırma, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme, atık yönetimini geliştirme ve yeşil alanları genişletme gibi somut adımları içerecek. Pamukkale Belediyesi'nin bu çalışması, kentin daha temiz, sürdürülebilir ve iklim dostu bir geleceğe hazırlanması için önemli bir adımı teşkil ediyor. Hazırlanacak olan karbon ayak izi envanteri ve iklim değişikliği eylem planı; kentin iklim zararlı sera gazı emisyonlarının azaltması ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı kentsel direncin artırılmasında önemli bir rol oynayacak.

HERŞEY DAHA GÜZEL PAMUKKALE İÇİN

T.C. Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Pamukkale, doğal güzellikleri ve tarihi önemi ile sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da önemli bir turizm merkezi konumundadır. Bu güzellikleri gelecek nesillere korumak ve şehrimizi daha yaşanabilir hale getirmek için sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bu nedenle, iklim değişikliğiyle mücadelede ve sürdürülebilir kalkınmada öncü bir rol oynayarak gelecek nesillere de kentimizi yaşanabilir bir biçimde bırakabilmek adına harekete geçmeye karar verdik. Bu projede görev alacak olan personellerimizin eğitimi bu projenin ilk adımı idi. Bu önemli adımla birlikte Pamukkale’deki karbon ayak izi envanterini ortaya koyduktan sonra bu konuda yapılması gereken ne varsa yapacağız. Hedefimiz gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Pamukkale bırakmak. Projenin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.