|
(1) İmar ve Åžehircilik MüdürlüÄŸü, 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nun 48. Maddesi gereÄŸince Belediye BaÅŸkanına veya BaÅŸkan Yardımcısına baÄŸlı olarak çalışan bir birimdir.
(2) İlçede “yürürlükteki imar planlarına göre ruhsatlı, güvenli ve estetik bir yapılaÅŸmanın” saÄŸlanmasını hedeflemek ve bunu gerçekleÅŸtirmek,
(3) Tapu ve çap ile imar durumu talebinde bulunulan parsellere; mer-i plana, imar kanunu ve imar yönetmeliÄŸine göre inceleyerek imar durumunu düzenlemek.
(4) Resmi kurum ve kuruluÅŸlarca, Mahkemelerce ve İcra Müdürlüklerince, talep edilen imar durumlarını, mer’i plana, imar kanunu ve imar yönetmeliÄŸine göre inceleyerek düzenlemek.
(5) Eski eser kaydı bulunan, tapusunda ahÅŸap kaydı bulunan ve planlarda eski eser olarak önerilen parsellere, bilgi amaçlı imar durumu tanzim etmek ve Koruma Bölge Kurullarına , imar durumu, kadastral pafta, imar planı fotokopisi, tapu, çap ve cephe fotoÄŸraflarını ekleyerek karar alınmak üzere iletmek.
(6) Koruma Kurulu kararı alınan parsellerde, söz konusu karar koÅŸullarının belirtildiÄŸi imar durumlarını düzenlemek.
(7) Belediyeye başvuran parsel maliklerinin şifai imar durumu talepleri hakkında bilgi vermek.
(8) Koruma Kurulundan gelen kararların ilgili birimlere dağıtımını yapmak.
(9) İmar planlarında, Kamu alanlarında kalan veya müstakil yapılaÅŸmaya müsait olmayan ada ve parsellerde imar kanunu ve imar yönetmeliÄŸinin ilgili hükümlerine göre geçici inÅŸaat izni için encümen kararı alınarak, Tapu Sicil MüdürlüÄŸüne ÅŸerh verilmesini saÄŸlamak.
(10) Statik projelerin incelenmesi sırasındaki statik hesaplara esas teÅŸkil edecek zemin araÅŸtırmalarıyla ilgili kuruluÅŸlarca yapılan zemin etüt raporlarını, ilgili yönetmeliklere ve zemin ön bilgi formuna göre kontrol etmek.
(11) Zemin etüt raporlarında belirtilen zemin emniyet kat sayısı ve zemin özelliklerine göre planlanan projelerin (statik-mimari) raporlarda anılan temel derinliÄŸine uygun tasarladıklarını denetlemek.
(12) İstinat perde projelerini onaylayarak, ruhsatlarını tanzim etmek.
(13) Proje müellifleri tarafından hazırlanan mimari projeleri, mer-i plan, imar kanunu ve imar yönetmeliÄŸine göre incelemek, uygun bulunanları onaylamak; meri mevzuata uygun bulunmayan projelerin yeniden düzenlenmesi için ilgililerine yazı çıkarmak.
(14) Kentsel Sit Alanındaki mimari projeleri, Koruma Amaçlı İmar Planı ile mer’i mevzuata göre incelemek ve uygun olan mimari projeleri onaylamak; meri mevzuata uygun bulunmayan projelerin yeniden düzenlenmesi için ilgililerine yazı çıkarmak
(15) Koruma Kurulunca eski eser olarak tescil edilen, röleve ve restitüsyon projeleri Kurulca onaylanan parsellerin, öneri restorasyon projelerini incelemek ve karar alınmak üzere Koruma Kuruluna iletmek. Kurul tarafından tasdiklenen restorasyon projelerini tasdik etmek
(16) Koruma Kurulunca tescilli eski eser komÅŸuluÄŸunda bulunan parsellerin projelerini meri mevzuata göre inceleyip karar alınmak üzere Koruma Kuruluna iletmek. Kurul tarafından uygun görülen projeleri tasdik etmek
(17) Avan proje tasdiki ÅŸartı bulunan parsellerin, avan projelerini meri mevzuata göre inceleyerek onaylamak.
(18) Mimari projelere uygun olarak hazırlanan statik projeleri ilgili mevzuata göre inceleyerek tasdik etmek.
(19) İnÅŸaat ruhsatı eki olan, sıhhi tesisat, kalorifer tesisat, doÄŸalgaz tesisat projelerini, ısı yalıtım hesap, detay ve raporlarını, elektrik tesisat, asansör avan projelerini mevcut kanun ve yönetmeliklere göre inceleyerek uygunluÄŸu halinde imzalamak.
(20) Asansör uygulama projelerini mevcut kanun ve yönetmeliklere göre inceleyerek uygunluÄŸu halinde imzalamak ve “Asansör Tescil Belgesi” düzenlemek.
(21) Mevcut binaların, güçlendirme, tadilat, tevsii-ilave talepleri için, proje tasdikinden sonra ruhsat vermek için gerekli belgeleri inceleyip eksiksiz olması halinde ruhsat harçlarını tahsil ettirmek ve yapı ruhsatı düzenlemek.
(22) Yeni yapı ruhsatı talepleri için, proje tasdikinden sonra ruhsat vermek için gerekli belgeleri inceleyip eksiksiz olması halinde ruhsat harçlarını tahsil ettirmek ve yapı ruhsatı düzenlemek.
(23) Encümen kararı ile geçici inÅŸaat izni verilen parsellerin projelerini meri mevzuata göre incelemek, onaylamak ve geçici inÅŸaat ruhsatı düzenlemek
(24) Yapı ruhsatı verilmiÅŸ olup, ancak 2 sene içinde baÅŸlanılmayan ya da 5 sene içinde bitirilmeyen inÅŸaatların ruhsat temdit taleplerini mer-i mevzuata göre inceleyerek, uygunluÄŸu halinde ruhsat temdidi yapmak.
(25) Yapı ruhsatı verilen parsellerin proje üzerinde kat irtifakı listelerini onaylamak.
(26) Tasdikli projelerin suret tasdikini yapmak.
(27) 3065 sayılı KDV Kanununa göre eski eser tescilli yapılarda röleve restitüsyon ve restorasyon projelerine göre hazırlanan analizler ve söz konusu projeye ait malzeme listesini inceleyerek KDV indirimine esas teÅŸkil edecek onayı vermek.
(28) Mal sahiplerinin talepleri halinde yıkılmak istenen binalar için “Yıkım Ruhsatı” ve “Yanan ve Yıkılan yapılar formu” düzenlemek.
(29) Ruhsatsız ve ruhsatına aykırı yapılaÅŸmanın önlenmesi amacıyla düzenli olarak bölge denetimleri yapmak. Ruhsatsız inÅŸaat tespit edilmesi halinde 3194 sayılı İmar Yasasının 32.maddesine göre yapı tatil tutanağı tanzim ederek inÅŸaatı mühürlemek.
(30) Taşınmaz Kültür Varlıkları ile bunların koruma alanlarında Koruma Yüksek Kurulu’nun ilke kararları, Koruma Bölge Kurulu kararlarına aykırı ve ruhsatsız olarak yapılan inÅŸaatlar ile Koruma amaçlı imar planlarında, plana; sitlerde, sit ÅŸartlarına aykırı olarak inÅŸa edilen yapılar hakkında 3194 sayılı İmar Yasasının 32. maddesine göre yapı tatil tutanağı tanzim etmek, uygulamayı durdurarak konuyu Koruma Bölge Kurulu MüdürlüÄŸü’ne iletmek.
(31) Yapı tatil tutanağı tanzim edilmiÅŸ olan aykırı yapılaÅŸmaları yıkım ve/veya para cezası alınması için Belediye Encümenine sevk etmek. (Koruma Kurulu kararlarına aykırı olmamak kaydıyla).
(32) 775 sayılı Gecekondu Yasası” kapsamında kalan kaçak yapılaÅŸma tespit edilmesi halinde “Zabıta MüdürlüÄŸü”ne bildirmek.
(33) Ruhsatlı inÅŸaatları tasdikli projelerine göre denetlemek.
(34) Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmış restorasyon projelerine iliÅŸkin uygulamaları denetlemek
(35) 4708 sayılı Yapı Denetim kanunu ve YönetmeliÄŸine tabi ruhsatlı inÅŸaatların;
(36) Talep üzerine inÅŸaatı tamamlanan ruhsatlı binaların Uygulama Projeleriyle kontrolünü yapmak ve uygun bulunması halinde “Yapı Kullanma İzin Belgesi” düzenlemek.
(37) Yapı kullanma izin belgesi verilen binalarda, talep üzerine kat mülkiyeti kurulması için proje üzerinde bağımsız bölüm listesi onaylamak.(Kat irtifakı varsa gerekmez.) Aplikasyon krokisi onaylamak
(38) Ruhsatlı inşaatlarda herhangi bir aykırılık tespit edilmesi halinde,
(39) Ruhsatsız veya ruhsatına aykırı yapılar için Encümen kararlarının alınmasını takiben, ilgilerine tebliÄŸi için Zabıta MüdürlüÄŸüne göndermek. TebliÄŸden sonra, ruhsatsız veya ruhsatına aykırılığı tespit edilen binaların 3194 sayılı İmar Yasasının 31.maddesine göre altyapı hizmetlerinden yararlandırılmaması için gerekli Kurumlarla yazışmalarını yapmak. İşgalliyse Zabıta MüdürlüÄŸünden tahliyesini istemek suretiyle binayı yıkıma hazır hale getirmek ve Encümen kararını Fen İşleri MüdürlüÄŸüne iletmek. Ruhsatsız inÅŸai faaliyetten dolayı T.C.K.nun 184.İmar KirliliÄŸi maddesine göre Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına suç duyurusunda bulunmak. Mühürlü inÅŸaatlarda tekrar çalışma yapıldığının tespit edilmesi halinde tekrar yapı tatil tutanağı tanzim ederek Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına mühür fekki ihbarı yapmak.
(40) Belediyece gerçekleÅŸtirilecek yıkımlar için teknik eleman desteÄŸi saÄŸlamak.
(41) Taşınmaz Kültür Varlığı olmayan ve “Kentsel Sit Alanı” dışındaki binaların mal sahiplerinin talebi halinde “basit onarım izni” ve “iskele belgesi” tanzim etmek.
(42) Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarında yapılacak tamirat taleplerini incelemek, yapılacak onarıma iliÅŸkin koÅŸulların belirtildiÄŸi “Onarım Ön İzin Belgesi” düzenlemek.
(43) Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlığı parseline bitiÅŸik parsellerde, Koruma alanlarında ve Kentsel Sit Alanında yer alan ruhsatlı tescilsiz taşınmazlardaki tadilat, tamirat uygulamalarına izin vermek ve denetlemek
(44) Verilen izinler doÄŸrultusunda tadilatların özgün biçim ve malzemeye uygun olarak gerçekleÅŸtirilmesini denetlemek ve uygun bulunanlara “Onarım Uygunluk Belgesi” düzenlemek.
(45) Tadilat ve tamirat kapsamında baÅŸlanılan onarımlarda esaslı onarımın gereÄŸinin saptanması durumunda onarımı durdurarak belgeleriyle Koruma Bölge Kurulu MüdürlüÄŸüne iletmek.
(46) Maliki bulunduÄŸu taşınmaz Kültür Varlığının onarımını gerçekleÅŸtirmeyecek durumda olan maliklere, BaÅŸkanlıkça görev verilmesi halinde teknik eleman yardımında bulunulmasını saÄŸlamak ya da bu görevi üstlenenleri denetlemek
(47) Maliki bulunduÄŸu Taşınmaz Kültür Varlığının onarımını gerçekleÅŸtiremeyecek durumda olan maliklere, BaÅŸkanlıkça görev verilmesi halinde yapılacak mali yardımlar ile ilgili düzenlemeleri gerçekleÅŸtirmek.
(48) Mıntıka kontrolleri ve müracaatlar doÄŸrultusunda yıkılacak durumda tehlikeli olduÄŸu belirlenen binalar için; 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 39.maddesine göre teknik rapor tanzim etmek, gerekiyorsa Zabıta Ekiplerince nüfustan tahliye ettirerek mühürlenmesini saÄŸlamak, teknik raporu tebliÄŸ için Zabıta MüdürlüÄŸü’ne göndermek, tebliÄŸden sonra tehlikeli durumun mal sahibince giderilmemesi durumunda karar için Belediye Encümenine sevk etmek, kararı tebliÄŸ için Zabıta MüdürlüÄŸüne göndermek, tebliÄŸini takiben gerekli önlemlerin alınması için kararı ve tebellüÄŸ ilmühaberini Fen İşleri MüdürlüÄŸüne iletmek.
(49) Tescilli kültür varlığı ile bunların koruma alanlarında ve/veya “Kentsel Sit Alanı”nda yer alan mail-i inhidam binalar için, can ve mal güvenliÄŸinin saÄŸlanması için gerekli iÅŸlemleri yaparak, Koruma Bölge Kurulu MüdürlüÄŸüne iletmek.
(50) Estetik ve Åžehircilik yönünden sakıncalı görülen yapılaÅŸmalar için 3194 sayılı İmar yasasının 40.maddesine göre tebligat yapmak, gereÄŸi yerine getirilmezse karar için Belediye Encümenine sevk etmek.
(51) Ruhsatlı inÅŸaatlara talep halinde“nitelik belgesi” düzenlemek
(52) Ruhsat Denetim MüdürlüÄŸünden gönderilen İmar tetkik yazılarını ilgili mevzuat doÄŸrultusunda yerinde ve dosyalarında inceleme yaparak cevaplandırmak.
(53) Periyodik kontrole tabi basınçlı kapların yıllık periyodik kontrollerini yapmak.
(54) Ruhsat Denetim MüdürlüÄŸünce verilen gayri sıhhi ruhsatların eki olan projeleri inceleyerek uygunluÄŸu halinde imzalamak ve ruhsat komisyonuna gerekli elemanı temin etmek.
(55) Belediyece yaptırılan park bahçe ve semt konakları için gereken elektriÄŸi temin etmek üzere talep açılmasını saÄŸlamak.
(56) MüdürlüÄŸe gelen ve giden tüm evrakın kayıt, zimmet, denetim ve takibini yapmak.
(57) MüdürlüÄŸün tüm yazışmalarını dijital ortamda yazmak, yazdırmak ve kayıt altına almak.
(58) Åžefliklerde iÅŸlemleri tamamlanan yazışmaları iç birimler ile dış kurum ve kiÅŸilere gönderilmesini saÄŸlamak.
(59) Gelen evrak doÄŸrultusunda arÅŸivden çıkarılan dosyaların iÅŸlemlerinin tamamlanmasından sonra arÅŸive iadesini saÄŸlamak.
(60) ArÅŸivdeki dosyaların düzenli olarak muhafazasını ve dağıtımını takip etmek.
(61) Proje ve Tus tescilleri yapılarak belgelerin düzenlenmesini saÄŸlamak.
(62) Yanan Yıkılan Yapılar Formu ve Yapı İzin Belgesi aşamasında Taşıma ve Kabul Belgesi ile Taşıma Fişlerini tanzim etmek.
(63) Harç tahakkuklarını günlük ve aylık dönemler halinde Mali Hizmetler MüdürlüÄŸüne göndermek.
(64) İstatistiki bilgi ve kayıtları tutmak ve ilgili dış Kurumlara yollamak.
(65) Aylık ve yıllık faaliyet raporları hazırlamak.
(66) Müdürlük çalışanlarının izin, rapor ve tayin konularındaki iÅŸlemlerini yürütmek.
(67) MüdürlüÄŸün ihtiyacı olan araç, gereç ve kırtasiye malzemelerini tespit etmek ve temini için istek yapmak.
(68) Müdürlük bütçesini zamanında hazırlayarak Mali Hizmetler MüdürlüÄŸüne gönderilmesini saÄŸlamak,
(69) Stratejik plan ve performans programı hazırlayarak, faaliyetleri plan ve programa baÄŸlı hedefler çerçevesinde gerçekleÅŸtirmek,
(70) Ruhsatlı inşaatların tabelalarını belli bir normda hazırlatıp bina cephelerinin bu tabelalara işlenmesini sağlamak.
(71) DiÄŸer Müdürlüklerin yazılı taleplerini deÄŸerlendirmek ve cevaplandırmak.